Документ 1591-2004-п, чинний, поточна редакція — Редакція від 29.03.2016, підстава 211-2016-п

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 22 листопада 2004 р. № 1591
Київ

Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 873 від 26.06.2007
№ 734 від 08.08.2012
№ 1086 від 28.11.2012
№ 353 від 06.08.2014
№ 211 від 23.03.2016}

{У назві та тексті Постанови слова “оздоровчих закладах” замінено словами “дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” згідно з Постановою КМ № 353 від 06.08.2014}

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити;

1) норми харчування у:

дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;

дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;

санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;

дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;

{Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 734 від 08.08.2012}

Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5;

{Абзац шостий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 211 від 23.03.2016}

дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;

{Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014}

загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;

2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.

2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249).

{Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ № 1086 від 28.11.2012}

3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

{Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014}

4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

{Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014}

5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.

Прем'єр-міністр України

В.ЯНУКОВИЧ

Інд. 28





Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Вікова група (місяців)

0-3

4-5

6-7

8-12

Сухі адаптовані молочні суміші

80-100

90-120

75-80

30-60

(або рідкі адаптовані молочні суміші)

(700-900)

1000)

(900-800)

(600-500)

Хліб житній (з 10 місяців)

 

 

 

5-10

Хліб пшеничний (з 8 місяців)

 

 

 

5-10

Крохмаль

 

 

1

2

Крупи, бобові, макаронні вироби

 

 

20

25-30

Картопля

 

 

50

85

Овочі

 

 

120

180

Фрукти свіжі, цитрусові

 

 

10-60

70-120

Соки

 

 

30-50

50-100

Фрукти сушені

 

 

1-4

4-6

Кондитерські вироби (сухарики, печиво)

 

 

 

3-15

Цукор

 

 

30

30

Масло вершкове

 

 

1-4

4-6

Олія

 

 

1-3

3-6

Яйця, штук

 

 

1/5 жовтка

1/4 - 1/2 жовтка

Молоко, кисломолочні продукти

 

 

100-200

300-380

Сир кисломолочний

 

 

10-30

30-50

М’ясо, м’ясопродукти

 

 

 

50-90

Риба, рибопродукти

 

 

 

15-25

Кава злакова, цикорій

 

 

 

1

Какао

 

 

 

1

Чай

 

 

 

0,1

Сіль, сіль йодована

 

 

1

2

Хімічний склад

 

 

 

 

Білки

15

19

23

32

у тому числі тваринні

15

19

22

25

Жири

30

38

53

61

у тому числі рослинні

 

 

3

6

Вуглеводи

66

77

115

143

Енергоцінність, ккал

660

730

1029

1249

__________
Примітка:


Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).




Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Вікова група (років)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймання їжі

3

4

3

4

Хліб житній

20

30

40

60

Хліб пшеничний

55

80

80

120

Борошно пшеничне

15

20

25

32

Крохмаль

3

3

4

4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30

40

45

50

Картопля

130

150

190

220

Овочі різні

180

210

230

260

Фрукти свіжі, цитрусові

45

90

100

100

Соки

50

50

70

100

Фрукти сушені

10

10

10

10

Кондитерські вироби

5

15

15

20

Цукор

35

40

45

50

Мед, медопродукти

1

1

2

2

Масло вершкове

12

19

21

25

Олія

6

9

9

15

Сало

1

1

2

2

Яйця, штук

1/4

1/2

1/2

1/2

Молоко, кисломолочні продукти

350

450

400

500

Сир кисломолочний

35

40

45

50

Сир твердий

3

3

5

5

Сметана

5

10

10

15

М’ясо, м’ясопродукти

60

85

100

110

Риба, рибопродукти

20

25

45

50

Кава злакова, цикорій

1

1

4

4

Какао

1

1

2

2

Чай

0,2

0,2

0,2

0,2

Сіль, сіль йодована

2

2

5

8

Дріжджі

1

1

1

1,5

Лавровий лист

0,05

0,05

0,1

0,1

Сухарі панірувальні

2

3

2

3

Томатна паста

2

3

2

3

Ванільний цукор

0,1

0,1

0,1

0,1

Кислота лимонна

0,1

0,1

0,1

0,1

Хімічний склад

 

 

 

 

Білки

46,6

60,6

68,1

81,5

у тому числі тваринні

29,1

37,5

48,4

48,5

Жири

45,6

63,5

71,7

86,5

у тому числі рослинні

8,4

12,3

12,7

17,8

Вуглеводи

167,6

229,3

239,2

298,8

Енергоцінність, ккал

1267,2

1731,2

1874,8

2299,4


Якщо Ви побачили помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl-Enter. Будемо вдячні!

вгору